fbpx

“Нестандартните” места за криене на пари и ценности не са проблем за крадците Остави коментар

Вестник Национална бизнес поща, бр.32, 6 август 2012г

      –    Г-н Тодоров, август е най-отпускарският месец у нас. Какво трябва да направят хората, преди да оставят дома си свободен и без надзор?

– Добре е да се погрижат за механичното обезопасяване на вратите и прозорците на дома си, ако не са го направили през годината. Ако имат съмнения за сигурността им, трябва да потърсят за консултация специалисти в тази област. Нашата фирма също извършва този тип услуги. Добре е, докато сте  на почивка, в жилището ви отвреме навреме да влизат роднини или близки, за да поливат цветята например. Така домът се държи под постоянен контрол. Ако не е оборудван със сигнално-охранителна техника, това помага. Другото, което задължително трябва да се направи, е всички ценности – пари, бижута, документи да бъдат сложени в каса или оставени на съхранение в близък човек.

– Все още има хора, които нямат доверие на банковите сейфове и предпочитат да кътат ценните неща у дома.

– Да, и крадците много добре знаят къде. Хората крият пари и ценности предимно в библиотеките между книгите, в гардеробите, в дрехите и бельото, във видеотехника, под дюшеците, в казанчето на тоалетната, зад картини, огледала, под килими, във възглавници, в разглобяеми мебели, в музикални инструменти, в хладилници и печки. Това, според мнозина, са “нестандартни” места, но крадците имат богат опит и бързо ги откриват. Затова е добре ценностите да бъдат дадени на близки, докато сте вън от дома или да се монтира в дома малък метален шкаф, който да е застопорен за земята. Така ще затрудните максимално крадците и те ще бъдат забавени. При положение, че има монтирана сигнално- охранителна техника, това забавяне помага на охранителите да си свършат работата. Практиката ни показва, че в момента масово от домовете се крадат пари, бижута и ценности. Техниката вече не представлява интерeс за крадците, защото поевтиня и няма къде да се пласира.

       – Може ли едно жилище да се обезопаси временно със сигнално-охранителна техника?

– Има такава възможност. Нашата фирма започна да предлага първа в Стара Загора и в региона този вид услуга . Монтажът на временна система се извършва за 15 мин. бързо и лесно. След като собствениците се върнат, системата се домонтира.  В  последните 1-2 години повечето ни клиенти предпочитат постоянното oбезопасяване. А и цените за годешен или шестмесечен абонамент са по-изгодни.

      – Научиха ли се вече хората да пазят имуществото си?

– Голяма част се научиха, но инерцията от миналото е изключително голяма, защото дълги години държавата се е грижила за всички и за всичко. Хората все още не мислят за сигурността на жилището си и за компетентна помощ в тази посока.Мнозина смятат,че застраховката на жилището е достатъча мярка за опазването му.  За разлика от застрахователната дейност обаче,сигнално – охранителната  се осъществява преди неприятното събитие.Тя има превантивен характер и не допуща да се стигне до посегателство върху дома и имуществото на хората. Ако това все пак  се случи и клиентът има и застраховка,щетите за него ще бъдат значително по- малко.

Мадлен ПЕЕВА

Вашият коментар

Call Now Button