fbpx

Иновации във фотоволтаичните панели Остави коментар

Новата разработка на израелската фирма SolarOr – BeeHive PV1 – представлява прозрачен соларен панел със структура на пчелна пита. Иновациите в сферата наBIPV (Building–Integrated Photovoltaics) търсят нови решения за съжителство на сграда и високи технологии за добиване на енергия от слънцето. SolarOr използват формообразуващ принцип на основата на биомимикрия2. Структурата на пчелна пита позволява оптималното разположение на фотоволтаични клетки, така че панелите едновременно да пропускат светлина, но и да я концентрират върху фотоволтаиците.

Стандартните соларни клетки представляват фотоволтаик, който от лицевата страна е покрит със стъкло, а откъм гърба – с бял поливинил. Тази структура не пропуска светлина и следователно не може да бъде приложена цялостно върху фасада, която трябва да предоставя естествено осветление.

Основна цел на SolarOr е да създадат соларни панели, които да заместят разпространената стъклена фасада. Най-голямото предизвикателство е как тези панели да пропускат светлина. До момента съществуват два типа разработки в тази насока. Единият подход е комбиниране на стъклопакет и соларни клетки, разположени през определен интервал и образуващи фотоволтаична щора. Тази разработка има предимството, че едновременно засенчва помещенията, като ги предпазва от прегряване, а в същото време и произвежда енергия. Основен недостатък обаче е неравномерното разпределение на светлината. Получава се ефект като от точков източник – появяват се засенчени зони и силно осветени места, предизвикващи бликове. Втората тенденция е да се разработват фотоволтаици от по-прозрачни материали. Те пропускат светлината, но нямат кристалната яснота на стандартния стъклопакет.

Beehive PV се състои от фотоволтаични елементи вградени в стъклопакет. Стъклопакетът има предпазваща функция. Основният скелет във формата на пчелна пита (шестостенни клетки) е направен от полиметил метакрилат PMMA. Всяка клетка е запълнена със силикон, който служи за основа, върху която се поставя фотоволтаичната клетка. В зависимост от запълнения обем се регулира наклонът на фотоволтаичния елемент, което прави продуктът адаптивен спрямо различните проекти и местоположения. Фотоволтаичните елементи няма да бъдат достатъчно ефективни ако са разположени вертикално. Те трябва да се поставят под подходящ ъгъл. Малките силиконови обеми върху които са фиксирани фотоволтаиците играят ролата на призми като усилват концентрацията на слънчеви лъчи върху клетките и в същото време позволяват достъпа на разсеяна светлина в помещенията.

Мрежата от призматични тела повишава концентрацията на слънчева светлина върху фотоволтаичните елементи 2,5 пъти. Очаква се 1 квадратен метър слънчев панел да произвежда 140 вата електричество, давайки 14 процента ефективност. За да имат максимални енергийни печалби, интегрираните соларни панели трябва да са с лице на юг, същото като при идеалната ориентация на обикновените покривни соларни панели. Всяко засенчване (от околни сгради например) значително ще намали количеството енергия произведена от фотоволтаиците.

Вашият коментар

Call Now Button